Наскоро във Фейсбук се появи групата , която е създадена в

...
Наскоро във Фейсбук се появи групата , която е създадена в
Коментари Харесай

Как една кампания спасява художници в кризата

Наскоро във Facebook се появи групата , която е основана в помощ на българските художници – една от най-засегнатите групи в обстановката на изключително състояние. В нея създателите имат опция да оферират свои творби, да доближават до по-широка аудитория и да предложат цена за творбите си, която може би другояче не би била действителната. Как се стига до основаването на тази платформа и по какъв начин се прави изкуство по време на рецесия, ни споделя един от основателите й –  художникът Петко Дурмана.

Създавате групата „ Купи изкуство, помогни на художник “, откакто станаха ясни резултатите от първата среща на представители на самостоятелния бранш с министъра на културата Боил Банов. Защо още веднъж не може да се стигне до взимането на съответни и стратегически ограничения?

Конкретни ограничения са били контрактувани с министър Банов, само че те, първо, не са задоволителни и второ, на процедура пренебрегват огромна част от българските създатели, които са разказани като представители на сивия бранш. Не желая да задълбочавам в аргументите да има художници в по този начин наречения сив бранш, само че най-основната е неналичието на работещ и транспарантен пазар на изкуство в България, а повода за това е страната, която не е основала условия и правила за съществуването на подобен пазар.

Колкото и да са тези създатели, оповестени за сив бранш, те също са човешки същества, те също имат разноски (а някои и деца) и питателните пакети с русенско варено няма по какъв начин да им решат казуса.

Но и те – като всички останали сътрудници – могат да рисуват и има хора, които могат да ги поддържат като купят творбите им, което няма по какъв начин да стане при карантина и затворени галерии. Разбира се, това са единствено част от изключените, само че даже и за тези самостоятелни създатели, които са припознати като нуждаещи се и законни за поддръжка, остава казусът, че тази поддръжка ще пристигна в бъдеще време, а някои незабавно се нуждаят от средства. Затова с сътрудници създадохме допустимо най-бързата допустима платформа, която да разреши на художниците да продават свои творби непосредствено на хората, които ги харесват и могат да си разрешат да ги купят, с цел да оказват помощ на създателите им. Това е модел на взаимност, само че той сработи бързо и за две седмици доста художници са продали свои произведения, а техните фенове са придобили прелестни творби за домовете си и това им оказва помощ да се усещат по-добре.

Какви са вредите върху изкуството и целия бранш към този миг? И до каква степен могат да стигнат?

Щетите към този момент са големи и съгласно мен никой не е в положение да ги планува, тъй като никой не знае какви ще бъдат следствията върху цялата стопанска система от пандемията. А културният бранш е извънредно подвластен освен от икономическото развиване, само че и от туризма, от метода, по който хората прекарват свободното си време, пътуват и по този начин нататък. Вероятно някои форми на изкуство ще пострадат доста повече от други, ще има даже такива, които изцяло ще се маргинализират и аз се опасявам, че действителността може да надмине и най-песимистичните прогнози за културния бранш.



Какви са методите за оцеляване?

Аз съм един от пионерите в потреблението на интернет за основаване на изкуство и за разпространение на изкуство, тъй че единствената рецепта за оцеляване бих търсил там. Даже самоуверено мога да направя прогноза, че ще има взрив във всичко обвързвано с интернет, в това число културата и изкуствата, които най-бързо се рестартират там. Разбира се, това няма да стане единствено с един уеб уебсайт, даже той гръмко да бъде наименуван онлайн галерия, нито пък с изпращане на pdf презентация по мейл.

Който прегърне актуалните компликации и провокации и ги обърне в преимущества, ще оцелее.

Самите художници и актьори до какъв брой са склонни да споделят творбите си онлайн?

Оказа се, че те освен са подготвени, само че и доста от тях към този момент са извънредно дейни онлайн. Тази интензивност обаче не е давала огромни резултати, тъй като тя е била ориентирана към промотиране, а при неналичието на инфраструктура за офлайн продажби те внезапно получават храброст да продават творбите си онлайн и това несъмнено сработи.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР